Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Olive Opus No.4 Audio Media Server

20/07/2021
Olive Opus No.4 Audio Media Server  - Stereopark

Olive Opus No.4 media server (Διακομιστής πολυμέσων Olive Opus No.4)

Αυτή η εξαιρετικά λεπτή ροή ήχου Olive είναι ιδανική για τους λάτρεις της μουσικής

Πλεονεκτήματα

Φανταστική σχεδίαση, απλή διεπαφή και εξαιρετική απομακρυσμένη, καλή υποστήριξη κωδικοποιητή

Μειονεκτήματα

Ακριβά, χωρίς υποστήριξη SACD, ορισμένοι εξειδικευμένοι κωδικοποιητές ήχου

ΓΕΝΙΚΑ

Άκουσα για πρώτη φορά το όνομα της συγκεκριμένης εταιρίας πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, στις αρχές του 2006, όταν παρουσίασε την πρώτη συσκευή της σειράς Opus. Εκείνη την εποχή η ιδέα μιας συσκευής που θα βασιζόταν σε σκληρό δίσκο και θα προσέφερε audiophile χαρακτηριστικά στην αναπαραγωγή αρχείων ήταν υπαρκτή μεν, όχι συνηθισμένη δε και οι άνθρωποι της Olive φαινόταν ότι είχαν πάρει στα σοβαρά την υπόθεση. Με την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα από τότε, δεν είναι φυσικά περίεργο που η Olive έμεινε στην επικαιρότητα, αν και μακρυά από την ελληνική αγορά. Είδα το Opus No.4 για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους στο εφετινό Athens High End Show, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της αντιπροσώπευσης της εταιρίας στην Ελλάδα. Η δοκιμή ήταν θέμα εβδομάδων να κανονιστεί. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι αισθάνονται, πλέον, άνετα με την ιδέα ενός audio server. 

Είναι μια συσκευή η οποία χρησιμοποιεί έναν ή περισσότερους σκληρούς δίσκους και διαθέτει το απαραίτητο λογισμικό για να αναπαράγει μουσικά αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτούς, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και την απαραίτητη υποδομή ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με άλλους πόρους που βρίσκονται στο οικιακό δίκτυο καθώς και με το διαδίκτυο. 

Με αυτά ως δεδομένα οι δυνατότητες είναι πολλές. Ενσύρματο ή ασύρματο streaming σε άλλα δωμάτια, χειρισμός από μακρυά και κατέβασμα διαδικτυακού ραδιοφώνου, είναι μερικές από αυτές. Εν προκειμένω τώρα, το Opus No.4, διαθέτει σκληρό δίσκο με χωρητικότητα που μπορεί να επιλέξει ο χρήστης (η συσκευή της δοκιμής ήταν η έκδοση του 1TB), προσφέρει δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης μέσω WiFi, streamάρει διαδικτυακό ραδιόφωνο και μπορεί να αποτελέσει το κέντρο ενός συστήματος multiroom, καθώς η εταιρία προσφέρει και το media player Melody Νο2 και το Opus μπορεί να τροφοδοτήσει μέχρι 10 από αυτά αν βρίσκεται σε ασύρματο δίκτυο και μέχρι 20 αν βρίσκεται σε Ethernet.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

H αισθητική των συσκευών της Olive έχει κάνει άλματα σε σχέση με τα πρώτα μοντέλα της τα οποία ήταν αρκετά συντηρητικά. Το Opus No.4 ξεχωρίζει από την επικλινή του πρόσοψη, που κάνει τους χειρισμούς πιο εύκολους και την οθόνη αφής των 4.3 ιντσών πιο ευανάγνωστη και ευκολότερα προσβάσιμη. 

Τα πλήκτρα που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης είναι διατεταγμένα στον κλασικό ρόμβο, ο οποίος κάνει προφανή την διαδικασία της περιήγησης στα διάφορα μενού και συμπληρώνονται από μια σειρά πλήκτρων συμβατικού χειρισμού (play, eject) κ.λπ τα οποία είναι τοποθετημένα ακριβώς κάτω από την σχισμή εισαγωγής του δίσκου. 

Η όλη κατασκευή είναι λιτή, αλλά με προσοχή στη λεπτομέρεια και η ιδέα να καλυφθεί η μεγάλη επάνω επιφάνεια της συσκευής με artwork που περιλαμβάνει τα ονόματα όλων (ή σχεδόν όλων) των ειδών μουσικής καθώς και το σύνθημα της εταιρίας (Save the Sound) πολύ καλή.

Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, υπάρχουν αυτά που θα περίμενε κανείς; Αναλογική και ψηφιακή έξοδος, συνδετήρας Ethernet, θύρα USB για την τοποθέτηση εξωτερικού σκληρού δίσκου που εκτελεί χρέη backup και η απαραίτητη υποδοχή για την κεραία του WiFi είναι αυτά που θα συναντήσετε στην πίσω πλευρά της συσκευής. 

Προσωπικά, νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια θύρα USB η οποία να επιτρέπει την σύνδεση και την μεταφορά αρχείων από και προς προσωπικά media players ενώ και μια έξοδος ακουστικών δεν θα ήταν κακή ιδέα. 

 Το Opus υποστηρίζει αναπαραγωγή αρχείων σε φορμά MP3 (128 και 320kbps), AAC (128kbps), FLAC και σε ασυμπίεστη μορφή WAV και η χωρητικότητά του εξαρτάται, φυσικά, από το μέγεθος του σκληρού δίσκου που έχετε επιλέξει. Την στιγμή αυτή η μέγιστη χωρητικότητα μπορεί να φτάσει τα 2TB, αφού υπάρχει στο εσωτερικό χώρος για δύο σκληρούς δίσκους.

Το εσωτερικό της συσκευής κρύβει μια αρκετά πυκνή κατασκευή η οποία απαρτίζεται από τέσσερα βασικά μέρη. 

Τον οδηγό του οπτικού δίσκου, ο οποίος είναι κατασκευής της Panasonic (CW-8124-B) και υποστηρίζει εγγραφή CD-R/RW σε ταχύτητες 24x και είναι αρχιτεκτονικής slot (με σχισμή, χωρίς συρτάρι για την τοποθέτηση του δίσκου), το διακοπτικό τροφοδοτικό, τον σκληρό δίσκο (αναρτημένο με την βοήθεια τεσσάρων ζευγών ελαστικών παρεμβυσμάτων ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κραδασμοί και ο θόρυβος και, τέλος, το κυρίως κύκλωμα της συσκευής. 

H μεγάλη έγχρωμη οθόνη απεικονίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κατά το playback. Ο οδηγός του οπτικού δίσκου είναι τύπου σχισμής.Αυτό φαίνεται να είναι δομημένο γύρω από CMI8768 της C-Media το οποίο είναι μια πλήρης λύση που περιλαμβάνει codecs, dacs και ένα ενδιαφέρον πακέτο λογισμικού με αρκετές δυνατότητες, δυνατότητες από τις οποίες πάντως η Olive φαίνεται να χρησιμοποιεί της ελάχιστες δυνατές παραμένοντας στην μινιμαλιστική πλευρά των πραγμάτων. 


Το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει και αναπαραγωγή 24bit/96kHz, αλλά μόνο μέσω της ψηφιακής εξόδου του, διαθέτει ρυθμιστικό στάθμης (μέσω της οθόνης αφής και του τηλεχειριστηρίου) και διαθέτει επαρκή υπολογιστική ισχύ ώστε ο χρήστης να μπορεί να πραγματοποιεί ripping δίσκων ενώ παράλληλα ακούει μουσική από τον σκληρό δίσκο. 

Με δεδομένο ότι ο οδηγός υποστηρίζει και εγγραφή, είναι σαφές ότι μπορεί κανείς να επιλέξει κομμάτια ή ολόκληρες λίστες και να τις μεταφέρει σε κάποιο εγγραφόμενο CD. 

To πακέτο συμπληρώνεται από ένα τηλεχειριστήριο που μεταφέρει τις περισσότερες δυνατότητες στο χέρι του χρήστη, αν και δικαίως μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πως μπορεί να πλοηγηθεί σε μενού που δεν μπορεί να δει από μακρυά (ίσως με λίγη εξάσκηση, πάντως, να καταφέρετε να κάνετε αρκετά πολύπλοκους χειρισμούς). 

Η αισθητική του τηλεχειριστηρίου είναι, κατά τη γνώμη μου, μέτρια και με βάση την εμφάνιση του ίδιου του Opus No.4 θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Οι μετρήσεις έγιναν με μεταφορά των προτύπων σημάτων από το CD στο σκληρό δίσκο της συσκευής σε μορφή FLAC. Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης του Opus No.4 είναι ότι για κάποιο (ακατανόητο) λόγο, η Olive έχει επιλέξει μια πολύ χαμηλή στάθμη εξόδου. Η συσκευή, μετά βίας φτάνει τα 500mVrms σε σήμα στάθμης 0dBFS δηλαδή -6 ή -12dB κάτω από την τυπική στάθμη που θεωρείται ως αναφοράς στα ψηφιακά συστήματα, αναλόγως με το αν θα επιλέξουμε ως τέτοια το 1Vrms ή τα 2Vrms. Αυτό είναι κάτι που στην καλύτερη περίπτωση σε αναγκάζει να ρυθμίζεις τον ενισχυτή σου κάθε φορά που ακούς από το No.4 ενώ στην χειρότερη φέρνει το χρήσιμο σήμα πολύ κοντά στην σταθερή στάθμη του θορύβου. Οι μετρήσεις με σήματα χαμηλής στάθμης έδειξαν πάντως μια καλή συμπεριφορά με λογικό για την κατηγορία επίπεδο θορύβου και ποσοστό παραμορφώσεων της κυματομορφής.


 

Αναπαραγωγή ημιτόνου 1kHz, -60dBFS, με dithering


Αναπαραγωγή τετραγωνικού σήματος 1kHz, -60dBFS, με dithering

Αναπαραγωγή παλμού, -60dBFS, με dithering


Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς 1kHz -20dBFS


thd+N σε συνάρτηση με την στάθμη (1kHz)


Φάσμα για σήμα 1kHz 0dBFS

Η απόκριση συχνότητας είναι, όπως θα περίμενε κανείς επίπεδη με ανάξιες λόγου αποκλίσεις και εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών. Από τα 3kHz περίπου γίνεται εμφανής μια πολύ προοδευτική -ανεπαίσθητη θα έλεγε κανείς- πτώση, η οποία στα 20kHz έχει φτάσει στο 1dΒ. Το διάγραμμα της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με τον θόρυβο ακολουθεί την γνωστή ανοδική πορεία καθώς η στάθμη μειώνεται αγγίζοντας τα -30dB για στάθμη σήματα -60dBFS. Το φάσμα για σήμα 1kHz αποκαλύπτει μια σειρά από αρμονικές οι οποίες πάντως βρίσκονται αρκετά χαμηλά (κάτω από τα -80dB). Όπως θα περίμενε κανείς από μια συσκευή χωρίς συμβατικό τροφοδοτικό, τα  υποπροϊόντα της συχνότητας του δικτύου, στα 50Hz και τα 100Ηz, είναι αρκετά χαμηλά σε στάθμη. Φυσικά, έναντι της καλής αυτής επίδοσης,έχουμε στην έξοδο συνιστώσες σε υψηλές συχνότητες οι οποίες βρίσκονται υπόπτως κοντά σε μια συνηθισμένη συχνότητα λειτουργίας των διακοπτικών τροφοδοτικών (45kHz).

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

To στήσιμο του Opus No.4 είναι μια πολύ απλή υπόθεση, αρκεί να τηρήσει κανείς τις βασικές προϋποθέσεις, όπως απαιτείται από το είδος της συσκευής, δηλαδή να ανοίξει το firewall του ρούτερ για την συγκεκριμένη διεύθυνση MAC (αν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ασύρματο δίκτυο) και να πραγματοποιήσει την διαδικασία της πρώτης σύνδεσης σωστά. 

Οι οδηγίες που παρέχονται στο εγχειρίδιο χρήσης είναι σαφείς και δεν θα πρέπει να έχει κανείς πρόβλημα. Από την στιγμή που συνδέεσαι στο δίκτυο, το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να κατεβάσεις stream ραδιοφωνικών σταθμών κάτι που το Opus No.4 έκανε αρκετά καλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της δοκιμής. 

Επίσης, μπορείς να προσπελάσεις την συσκευή από οποιονδήποτε υπολογιστή (αρκεί να τρέχει Firefox). Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλεις στην γραμμή διεύθυνσης του browser την διεύθυνση IP του Opus και έχεις στη διάθεσή σου μια σειρά από δυνατότητες, οι σημαντικότερες των οποίων είναι το editing των μεταδεδομένων (κάτι που -κακώς κατά τη γνώμη μου- δεν γίνεται απευθείας από την συσκευή) και η δημιουργία play list.

Φυσικά, η ουσιαστική αξία του Opus No.4 βρίσκεται στη δημιουργία μιας εικονικής δισκοθήκης, με τo ripping των CD σας στον εσωτερικό σκληρό δίσκο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισάγετε το CD στην σχισμή και να κάνετε την σχετική επιλογή από το αντίστοιχο μενού. Μπορείτε να επιλέξετε το φορμά του ripping ενώ όσο αυτό διαρκεί εσείς μπορείτε να ακούτε κάτι άλλο από τον σκληρό. Κάτι που θέλει οπωσδήποτε βελτίωση στην περίπτωση του Opus No.4 είναι η εσωτερική βιβλιοθήκη εξωφύλλων και μεταδεδομένων. Έχει σημαντικές ελλείψεις ακόμη και για mainstream δίσκους (όπως του Schiller, ας πούμε) ενώ η κατάσταση για σπανιότερα πράγματα είναι αρκετά χειρότερη. Προσπάθησα να κάνω ενημέρωση μέσω της αντίστοιχης επιλογής στο μενού αλλά εισέπραξα την απάντηση “Αυτή η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή”, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Υποθέτω ότι κάτι θα αλλάξει σε κάποια επόμενη αναβάθμιση του λογισμικού. Η συσκευή αντικατέστησε το συνηθισμένο σύστημα αναπαραγωγής αρχείων που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (IBM R40/foobar2000, Intel SS4000, dCS Puccini U-Clock, Teac Esoteric D70) και ανέλαβε να οδηγήσει τον προενισχυτή Melos Plus Line, τον τελικό HCA3500 της Parasound και τα ATC SCM-50PSL. 

Κατά κύριο λόγο χρησιμοποίησα υλικό από δίσκους που εισήγαγα στην συσκευή και τους κωδικοποίησα σε μορφή FLAC ενώ χρησιμοποιώντας το Windows Media player ως media server άκουσα και κάποια αρχεία που βρίσκονταν σε άλλους σκληρούς δίσκους. Η πρώτη εντύπωση κατά τις ακροάσεις του Opus No.4 (εκτός της: “Μα γιατί δεν ακούγεται τίποτε;” λόγω της χαμηλής στάθμης εξόδου του) είναι ότι βρίσκεσαι απέναντι από μια συσκευή με πραγματικά ενδιαφέρουσα απόδοση με δεδομένη την τιμή της. Το ίδιο το player είναι εντελώς αθόρυβο κατά την λειτουργία του (μόνο κατά το ripping ακούγεται ελάχιστα) ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να έχει μια σειρά από αρετές που θα το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλούς ακροατές. Ο χαρακτήρας της συσκευής περιλαμβάνει εντυπωσιακό όγκο χαμηλά, που κάποιες φορές ίσως να γίνεται και ελάχιστα υπερβολικός, καλή ανάλυση, ικανοποιητική ταχύτητα και ταυτόχρονα μια ήπια συμπεριφορά στις υψηλές συχνότητες η οποία χωρίς να στερεί κάτι σημαντικό από την συνολική εντύπωση κάνει το άκουσμα πιο αέρινο και ευχάριστο.

 Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συνειδητή επιλογή της Olive (με βάση την υπόθεση ότι πολλοί θα χρησιμοποιήσουν την συσκευή της για ακούσουν mp3) ή για μια συγκυριακή συνέργεια του Opus No.4 με το υπόλοιπο σύστημα, ωστόσο το βέβαιον είναι ότι δεν υπάρχει κάποια απόκλιση σε επίπεδο απόκρισης συχνότητας (και το 1dB κάτω στα 20kHz δεν μπορεί να εξηγήσει την εικόνα που σχημάτισα). Σε κάθε περίπτωση απόλαυσα το σύνολο των τρακς που άκουσα κατά την διάρκεια της δοκιμής χωρίς να σχηματίσω την εντύπωση ότι χάνω κάτι σοβαρό. Σε σύγκριση με την πηγή αναφοράς πήρα λιγότερη λεπτομέρεια και αέρα, έχασα λίγο σε έλεγχο χαμηλά και βρέθηκα απέναντι από μια περισσότερο στατική και λιγότερο ενδιαφέρουσα στερεοφωνική εικόνα. Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το Opus, ωστόσο, γιατί το κόστος του είναι πολύ μικρότερο και, επιπροσθέτως, υπάρχει και η ψηφιακή έξοδος. Δεν άφησα το πράγμα στην τύχη: Οι σχετικές ακροάσεις έδειξαν ότι από την ψηφιακή έξοδο (μέσω του Teac Esoteric D70, πλέον) αυτός ο χαρακτήρας δεν υφίσταται πλέον και το Opus διαθέτει την αναμενόμενη για την κατηγορία τιμής του ουδετερότητα η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης συσκευής έχει στη διάθεσή του και υπό προϋποθέσεις ένα ενδιαφέρον δίπορτο: μόνο του, το Opus είναι μια καλόηχη ψηφιακή πηγή, ευχάριστα θεαματική χαμηλά και ήπια στις υψηλές συχνότητες. Αν υπάρχει ένα καλό σύστημα τότε μπορεί 

Τελικώς... ... το Opus No.4 είναι ένας από τους καλούς audio servers με βάση ό,τι έχω δει και ακούσει μέχρι σήμερα. Διαθέτει καλοσχεδιασμένο user interface, και ενδιαφέρουσα ηχητική συμπεριφορά η οποία θα ικανοποιήσει μια σημαντική μερίδα ακροατών με του υπόλοιπους να έχουν στη διάθεσή τους την ψηφιακή έξοδο για τα περαιτέρω. Προσθέστε σε αυτά την λογική τιμή και την προσεγμένη αισθητική της συσκευής και έχετε έναν πολύ σοβαρό λόγο να ασχοληθείτε με την Olive γενικώς και το συγκεκριμένο μηχάνημα ειδικώς...

Γενικά

  • Περιγραφή: Audio Server
  • Σκληρός δίσκος: Δυνατότητα τοποθέτησης δύο σκληρών δίσκων με χωρητικότητα μέχρι 1TB/δίσκο.
  • User interface: Έγχρωμη LCD 4.3 ιντσών, αφής
  • Συμβατότητα: MP3, AAC, FLAC, WAV
  • Οδηγός οπτικών δίσκων: CD, CD-R/RW με δυνατότητα εγγραφής 24x
  • Έξοδοι: 1x Line out (single ended), 2x ψηφιακή (οπτική, ομοαξονική)
  • Θύρες: USB (για backup), Εthernet
  • Ασύρματη σύνδεση: WiFi 802.11g
  • Άλλες δυνατότητες: Τηλεχειρισμός, δυνατότητα ελέγχου μέσω web browser
  • Διαστάσεις: 435x290x85 (mm, πxβxυ)
  • Βάρος: 6kg
  • Πλάτος (mm) 435
  • Μήκος (mm) 290
  • Ύψος (mm) 85
  • Υποστηριζόμενες μορφές αρχείων ήχου: MP3, FLAC, WAV, AAC
  • Υποστηριζόμενες μορφές Δίσκων ΟΛΟΙ με δυνατότητα αναπαραγωγής
  • Τύπος ήχου Στέρεο
  • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος Ισχύς AC
  • Ενσύρματες συνδέσεις
  • Ενσύρματα τερματικά / θύρες
  • Έξοδος ήχου (RCA), Οπτική ψηφιακή έξοδος
  • Σκληρός δίσκος Χωρητικότητα αποθήκευσης 1 TB
  • Συσκευές εισόδου / Συσκευές εισόδου
  • Πλοήγηση 5 κατευθύνσεων


Συντάκτης Άρθρου Δημήτρης Σταματάκος συντάκτης Ηχου

Επιμέλεια BLOG Ηλίας Αντωνόπουλος Αντέλι

Πηγή http://www.avmentor.gr/reviews